1. Wat verstaat het Wetboek van Strafvordering onder in beslag nemen van enig voorwerp?

Vraag 1 van 11

2. Een politieagent ziet op de markt een man die een dvd wegneemt van een marktkraam zonder daarvoor te betalen. De politieagent achtervolgt de verdachte en houdt de verdachte op heterdaad aan. Na de aanhouding onderzoekt de politieagent de kleding van de verdachte. In de jaszak van de verdachte bevinden zich zowel de weggenomen dvd als twee 50 eurobiljetten, een kentekenbewijs en een rijbewijs. Alle aangetroffen voorwerpen worden door de politieagent in beslag genomen.

Was de agent bevoegd tot het in beslag nemen van de bankbiljetten, het rijbewijs en het kentekenbewijs?

Vraag 2 van 11

3. Wanneer en aan wie wordt in beginsel een in beslag genomen voorwerp teruggegeven?

Vraag 3 van 11

4. Wie van de onderstaande personen is of zijn bevoegd, in geval van ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad, de voor inbeslagneming vatbare voorwerpen in beslag te nemen en daartoe elke plaats te betreden?
  1. een algemeen opsporingsambtenaar
  2. een buitengewoon opsporingsambtenaar
  3. een beveiligingsmedewerker
 

Vraag 4 van 11

5. Een opsporingsambtenaar, niet zijnde een hulpofficier van justitie, onderzoekt de kleding van een aangehouden verdachte ter vaststelling van zijn identiteit.

Mag de opsporingsambtenaar dat doen?

Vraag 5 van 11

6. Een vluchtauto wordt door de politie aangetroffen kort na een bankoverval. De politie neemt deze auto in beslag. In de auto wordt door de technische recherche een kilo cocaïne aangetroffen.

Mag de politie deze kilo cocaïne in beslag nemen en zo ja op welke vatbaarheidgrond?

Vraag 6 van 11

7. Een winkeldief is op heterdaad aangehouden door een beveiligingsmedewerker in een bouwmarkt. Na de aanhouding heeft de beveiligingsmedewerker de koffer met accuboormachine die de verdachte had weggenomen en bij zich droeg in beslag genomen.

Mag die koffer met accuboor nu direct teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar, de bouwmarkt?

Vraag 7 van 11

8. Een verkoper in een telecomwinkel ziet dat een man een mobiele telefoon in zijn jaszak stopt. De man loopt zonder te betalen langs de kassa en verlaat daarna de winkel. Zodra de verdachte buiten de winkel is, wordt hij op heterdaad aangehouden door de verkoper. De verkoper doorzoekt de jaszakken van de verdachte, vindt de gestolen mobiele telefoon en neemt die in beslag.

Was de verkoper bevoegd de verdachte aan de kleding te onderzoeken om de mobiele telefoon in beslag te nemen?

Vraag 8 van 11

9. Jan vindt op straat een groot vleesmes. Als goed burger geeft hij het mes af aan de dienstdoende politieagent op het plaatselijke politiebureau. De politieagent vermoedt dat het mes eerder die dag gebruikt is bij een gepleegd misdrijf. Uit de verklaring van Jan stelt de politieagent vast dat Jan niets van dat misdrijf afweet en er ook niet bij betrokken kan zijn geweest.

Is de politieagent bevoegd dit voorwerp in beslag te nemen?

Vraag 9 van 11

10. Een buitengewoon opsporingsambtenaar ziet een diefstal. De verdachte pakt een fiets die niet op slot staat en fietst erop weg. De buitengewoon opsporingsambtenaar is bevoegd dit feit op te sporen. Drie dagen later ziet de buitengewoon opsporingsambtenaar de verdachte lopen, met de gestolen fiets aan zijn hand. De buitengewoon opsporingsambtenaar houdt hierop de verdachte staande.

Is deze opsporingsambtenaar bevoegd voorwerpen die deze verdachte met zich voert in beslag te nemen?

Vraag 10 van 11

11. Welke van de onderstaande stellingen is niet juist?

I.     Voorwerpen die de waarheidsvinding kunnen dienen zijn voor inbeslagneming vatbaar.

II.    Een voorwerp dat verbeurd kan worden verklaard, is niet vatbaar voor inbeslagneming.

 

Vraag 11 van 11